“Цієї хвороби слід уникати”: епідеміологиня розповіла, скільки українців перехворіли небезпечним вірусом

“Цієї хвороби слід уникати”: епідеміологиня розповіла, скільки українців перехворіли небезпечним вірусом.

Хантавірус – найпоширеніше захворювання на території України з так званої групи нетрансмісійних хвороб. Це не нове захворювання, просто воно у нас дуже цікаво поширене. Про це заявила доктор медичних наук, епідеміологиня Наталія Виноград в ефірі Апостроф Live, пише ТСН.

“Якщо ми говоримо про хантавіруси, то вони поділяються на дві великі групи. Одна група – це хантавіруси старого світу, сьогодні про них і йдеться. Це геморагічна гарячка з нирковим синдромом. А є ще хантавіруси нового світу, які поширені на американському континенті. Ті віруси дуже тяжкі. Це хантавірусний кардіопульмональний синдром. А в нас із вами є хантавіруси, здавна відомі на території України. Ми маємо їх як природно-осередкове захворювання. І вся Україна, за винятком дуже маленьких недосліджених територій, є ендемічною”, – сказала епідеміологиня.

За її словами, це не нове захворювання.

“Просто воно у нас дуже цікаво поширене. Східна частина України – це так званий східно-європейський хантавірусний регіон, а захід – це карпатсько-балканський хантавірусний регіон. Їх усього шість – від Сеулу і аж до Франції”, – каже фахівчиня.

За словами експертки, вже значна частина українців перехворіла на хантавірус.

“Ми робили дослідження в цьому регіоні: 12% людей мають антитіла до хантавірусу. Тобто кожен десятий колись із ним зустрічався і перехворів. Ба більше, серед тих, хто був у наших стаціонарах, 24% пацієнтів були хворі на геморагічну гарячку з нирковим синдромом. Це найпоширеніше захворювання на території України з так званої групи нетрансмісійних хвороб. Кожний громадянин має зробити все, аби уникнути ризику зараження хантавірусом”, – зазначає Наталія Виноград.

Також епідеміологиня дала поради, як не інфікуватись хантавірусом.

“Треба дотримуватися тих регламентів безпеки, які стосуються нашої життєдіяльності. Треба все робити на винищення гризунів – це суперрезервуар для багатьох вірусів, а не лише хантавірусів. І потрібно дотримуватися регламентів збереження продуктів, захисту водних об’єктів та бути уважними”, – підсумувала Наталія Виноград.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.