В Україні хочуть ввести новий механізм сплати податку на доходи: що зміниться

В Україні готують зміни в частині сплати податку на доходи фізосіб для роботодавців, згідно з проектом пропонується з 1 січня 2022 зараховувати ПДФО за місцем податкової адреси фізосіб-платників податків.

Відповідні зміни викладені в зареєстрованих у Верховній Раді законопроектах № 4369 і № 4370, пише видання UBR.

Згідно з проектом будуть внесені наступні зміни:

фізособи-платники податків будуть зобов’язані подавати роботодавцю відомості про зміну податкової адреси протягом місяця з дня змін заявою (форму затвердить Податкова);
ПДФО буде сплачуватися до місцевих бюджетів за місцем податкової адреси платників податку;
фізособа, яка отримує доходи від особи-не податкового агента буде платити податок у бюджет за своєю податковою адресою.
Метою проекту називають врегулювання податкових надходжень до місцевих бюджетів.

При цьому, на думку юристів, зміни можуть привести до негативних наслідків.

Зокрема зараз ПДФО за всіх співробітників сплачується загальною сумою, а проект пропонує оформлювати податки за кожного співробітника за різними реквізитами.

“Якщо співробітників в компанії багато, то платежів може бути і 100, і 1000. Зарахування оплати ПДФО підприємство може самостійно перевірити в електронному кабінеті. Де можна побачити інформацію про зарахування ПДФО при перерахуванні коштів по кожному співробітнику – поки не зрозуміло”, – зазначив керуючий партнер ЮК “Наказ” Філіп Орлов.

Така новація збільшить навантаження на бухгалтерів – вони повинні будуть щодо кожного працівника окремо формувати оплату сум податків.

“Можливо, законодавцю слід удосконалити механізм сплати ПДФО, передбачивши сплату централізовано з подальшим їх розподілом контролюючим органом і їх перерахуванням до місцевого бюджету”, – зазначила адвокат АТ “Лещенко, Дорошенко і партнери” Анастасія Блинду.

Також роботодавець, як податковий агент, може не знати про зміни, що призведе до несплати податку або до порушення термінів його зарахування, за що доведеться заплатити штраф.

Ще одна проблема в тому, що податковою адресою фізособи визнається місце його проживання, але не всі працівники живуть за місцем реєстрації. А саме за адресою прописки вони стоять на обліку.

“Можливо, в зв’язку з цим законом фізособам потрібно буде реєструватися в податкових органах за реальним місцем проживання”, – зазначає Філіп Орлов.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.