МІБ заблокував кошти сина Януковича

Міжнародний інвестиційний банк (МІБ) заблокував надійшли на рахунок банку 312,5 млн грн, які належать синові попереднього президента України Олександру Януковичу.

Про це повідомляється на веб-сайті банку.

“Відразу після зарахування коштів на рахунки, ПАТ “МІБ” виконало вимоги закону, нормативно-правових актів Національного банку України (НБУ) і повідомило Державну службу фінансового моніторингу України про фінансові операції клієнтів, що містять ознаки, передбачені законом “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення”, – зазначено в повідомленні.

Прийнятий за основу закон для заочного суду над Януковичем
Банк при цьому вказує, що надходження зазначених коштів не було узгодженим з адміністрацією ПАТ “МІБ” і виявилося несподіванкою для банку.

Відповідно до постанови Печерського районного суду від 25 січня 2017 року, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, четверо осіб у січні поточного року перерахували на рахунки в МІБ всього 312,5 млн грн. Як встановив суд під час засідання, фактичним власником зазначених коштів є власник Всеукраїнського банку розвитку (ВБР).

ВБР зареєстрований в 2009 році, входить у ГК “МАКО”.

Власником банку був син попереднього президента країни А. Янукович. У зв’язку з застосуванням Радою ЄС санкцій до А. Януковичу, зокрема, заморожуванням активів, у вересні 2014 року НБУ прийняв рішення про віднесення ВБР до категорії проблемних.

За розміром активів на 1 січня 2015 року ВБР займав 36-е місце (5,635 млрд грн) серед 158 банків.

МІБ заснований в 2008 році. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2017 року за розміром загальних активів (6,893 млрд грн) банк займав 25-е місце серед 93 діючих банків.

За даними НБУ станом на 1 січня 2016 року основними власниками банку були Петро Порошенко, який володіє 60% акцій, Ігор Кононенко – 14,94% акцій, Олег Зімін – 9,908% акцій і Олег Гладковський – 9,908% акцій.

П. Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак у зв’язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року президент заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації “Рошен” незалежний “сліпий траст.

За словами президента, наступним після “Рошен” на управління трастом повинен був бути переоформлений Міжнародний інвестиційний банк.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.