В Антарктиді виявили комарів, яких там бути не повинно

На популярному у туристів острові Кінг-Джордж в Антарктиді дослідники вперше помітили звичайних комарів


Про це розповів начальник Російської антарктичної експедиції Олександр Клепіков, який назвав причиною появи комах «людський фактор», повідомляють НВ

«На острові Кінг-Джордж, де знаходяться сім станцій різних держав, в тому числі російська станція Беллінсгаузен, деякий час назад з’явилися комарі. Це сталося у зв’язку з людським фактором — там багато туристів, до того ж там ідеальні умови для комарів — струмки, річки, влітку плюс 3, взимку — мінус 5, клімат м’який», — сказав Клепіков.

Справа в тому, що влітку на острів в районі антарктичних станцій «Президент Едуардо Фрей» (Чилі) і «Беллінсгаузен» (РФ) регулярно висаджуються з туристичних кораблів по кілька десятків туристів для проведення коротких екскурсій.

Клепіков додав, що раніше вчені не стикалися з комарами в Антарктиді. «Такої проблеми раніше в Антарктиді не було. Для вчених це незвичайна науково-прикладна робота, проект з вивчення ситуації стартував тільки в цьому сезоні, проблема ще вирішується», — сказав керівник експедиції.

Клепіков зазначив, що за ініціативою Ради керуючих національних антарктичних програм було розпочато дослідження і розроблені спеціальні пастки для комарів. Дослідження будуть проводитися на всіх станціях острова.

За словами вченого, на російській станції Беллінсгаузен комарами була заражена одна з будівель. Там проводиться санітарна обробка.

Ендемічними для Антарктиди є безкрилі комари хірономіди виду Belgica antarctica. Ці істоти нешкідливі для людини. Дорослі особини цього виду не харчуються, їх ротові органи недорозвинені.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.