Суд і далі затягує “тарифне” справу

ГО “Тарифна мобілізація” продовжує оскаржувати ціну на газ для населення, встановлену Постановою Кабміну в розмірі 6 879 гривень за тисячу кубів з 1 травня 2016 року.

Сьогодні Окружний адмінсуд призначив судово-економічну експертизу ціни на газ, що, на думку юристів організації, тільки в черговий раз затягує розгляд справи.

Про це KV стало відомо з повідомлення прес-служби “Публічного аудиту”.

Поки “Нафтогаз” готує українців до ще більш “аномальним” тарифів на комуналку (вже з 1 квітня 2017 року вони можуть підвищитися ще на 40%), ГО “Тарифна мобілізація” продовжує оскаржувати ціну на газ для населення, яка була встановлена Постановою КМУ № 315 для потреб населення і підприємств теплокомуненергетики (ТКЕ).

Сьогодні, 22 лютого, відбулося чергове судове засідання, на якому Окружний адмінсуд задовольнив клопотання Кабміну про проведення судово-економічної експертизи ціни на газ.

Про те, як відбувається затягування цієї справи (а воно триває з червня минулого року), юристи “Тарифної мобілізації” неодноразово розповідали, зокрема тут і тут.

Оскільки на сьогоднішньому засіданні суд зупинив розгляд справи по суті, давши “добро” на одне з клопотань Кабміну щодо економічної експертизи, яскраво свідчить про те, що влада вперто слід обраним сценарієм поведінки, переконаний керівник “Публічного аудиту” Максим Гольдарб.

“По-перше, ця експертиза дозволить відкласти на невизначений термін прийняття остаточного рішення по цій справі. По-друге, саме завданням Кабміну було довести суду економічну обґрунтованість встановленою ним у квітні 2016-го ціни на газ. За вісім місяців їм цього не вдалося, і вони вирішили виграти час, переклавши перевірку ціни на інших експертів. Причому, цікавий факт: ці експерти підпорядковуються Міністерству юстиції, яке, як відомо, знаходиться у веденні КМУ, який є відповідачем у нашій справі. Виходить ось таке замкнене, порочне коло”, – говорить Максим Гольдарб.

Він також звертає увагу на те, що в квітні 2017 року завершується дія оскаржуваного Постанови № 315. Швидше за все, вважають юристи, уряд ухвалить нову постанову з новою ціною на газ, а судовий процес виведе на нове коло.

Крім того, як акцентує увагу Гольдарб, влада вже готує людей до того, що вона не тільки не планує знижувати завищені тарифи, але й надалі їх підвищувати.

За словами фахівця, цілий ряд досліджень “Публічного аудиту” по економічно обґрунтованої ціни на газ для населення вказує на те, що українські споживачі повинні платити за газ максимум 3262 грн за тисячу кубів. Причому, в цій ціні вже закладені всі витрати газодобувача, так і достатній дохід від діяльності. Тобто, вона аж ніяк не завадить планам “Укргазвидобування” нарощувати видобуток і економити на газі десятки мільярдів гривень.

Зараз “Тарифна мобілізація” також оскаржує тарифи на теплову енергію в 15-ти регіонах України (Києві, Вінниці, Дніпропетровську, Житомирі, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Чернігові, Хмельницькому, Сумах, Херсоні, Миколаєві, Черкасах, Львові та Маріуполі). Як вважають представники організації, тарифи у вищезгаданих регіонах затверджені на підставі незаконної ціни на газ.

Нагадаємо, в червні 2016 року ГО “Тарифна мобілізація” звернулася з адміністративним позовом в Окружний адмінсуд Києва, в якому заперечується ціна на газ у розмірі 6 879 гривень за тисячу кубів, встановлена з 1 травня 2016 року Кабміном. До прийняття рішення “Тарифна мобілізація” також просив суд зупинити дію відповідної постанови КМУ.

Окружний адмінстративних суд Києва відкрив провадження в адміністративній справі, але розгляд його продовжується до цих пір.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.