“Укроборонпромівці” віддали 90 млн грн за неіснуюче обладнання

Бюджетні кошти через фіктивні фірми та підприємців переводилися у готівку.

Правоохоронці підозрюють посадовців підприємства “Спецтехноекспорт”, що входить до структури держконцерну “Укроборонпром”, у застосуванні схеми експорту обладнання через фіктивні фірми та підприємців, яким було сплачено близько 90 млн гривень.

Про це пишуть “Наші гроші” з посиланням на ухвалу Київського райсуду м. Харкова.

Зокрема, встановлено, що з 2014 року на рахунки двох фізичних осіб-підприємців надходили значні кошти від ТОВ “Хартех” і ТОВ “Технокомплектація” нібито-то за продаж ними радіокомпонентів та авіаційного обладнання.

Один із ФОПів отримав 32 млн гривень, а другий – близько 57 млн гривень. Потім ці кошти були перераховані на рахунки групи інших приватних підприємців із зазначенням “переказ коштів”, після чого вони знімалися готівкою в касах банків.

За даними поліції, “Технокомплектація”, “Хартех” та згадані два ФОПи не були виробниками радіокомпонентів чи авіаційного обладнання.

Як з’ясувалося, фізособа-підприємець, на рахунок якого надійшло 32 млн гривень, ніколи підприємницькою діяльністю не займався, офіційно не працював і зловживав алкоголем.

Директором створеної у вересні 2014 року фірми “Технокомплектація” є Леонід Рєпін з села Мурафа на Харківщині. Він також з 2014 року зареєстрований як ФОП, котрий отримав 57 млн гривень. Поліції він пояснив, що оформив підприємницьку діяльність за винагороду від малознайомих людей і не знав, що є підприємцем та директором “Технокомплектації”.

Слідство встановило, що офіційно цей підприємець постачав продукцію “Хартех”, яке далі продавало його “Спецтехноекспорту”. Але залучений поліцією фахівець-бухгалтер у своєму висновку не підтвердив факту постачання обладнання на суму 63,05 млн гривень.

Директором та засновником зареєстрованого в червні 2014 року ТОВ “Хартех” є харків’янин Артем Здоренко, раніше фірма була записана на Андрія Юрчика.

Зазначимо, що у 2014 році керівником “Спецтехноекспорту” був Ігор Гладуш. З 2015 року підприємством керує виходець з Одеси Павло Барбул. Один із його заступників Владислав Бельбас раніше працював у “Богдан Схід Авто” Олега Гладковського – бізнес-партнера президента Петра Порошенка й першого заступника секретаря СНБО.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.