Ціни на газ зросли: що пропонують постачальники для населення у жовтні

У жовтні ціни на газ для населення різко стрибнули вгору. Два десятки компаній-постачальників газу тепер пропонують своїм клієнтам блакитне паливо майже по 7 грн за кубічний метр, тоді як ще місяць тому ціни не перевищували 5 грн.

Blue gas flame on the hob close up

Як повідомляє “Главком“, серед компаній, які виставили високі ціни – низка регіональних газзбутів (у вересні – 5,49 грн, у серпні – 4,49). До прикладу, ціна газу в Київській області, де працює «Київоблгаз збут», з червня по жовтень зросла з 2,8 грн до 6,67 грн за кубометр.

Натоомість найнижчу ціну пропонують дві компанії – ГК «Нафтогаз України» – 4,7 грн за куб, і Pavil Energy – 4,8 грн. Ціни решти постачальників коливаються від 5,37 грн до 6,85 грн за кубометр.

Таке зростання зумовлене різким стрибком ціни на європейському газовому хабі TTF, до котирувань якого прив`язаний український ринок.

Зазначається, що пропозиція від «Нафтогазу» є нижчою, оскільки компанія торгує дешевшим ресурсом, видобутим в Україні підконтрольною йому компанією «Укргазвидобування» (близько 14 млрд куб м за рік). Така перевага дозволяє монополісту демпінгувати. Але не важко передбачити, що коли «Намфтогаз» втратить право на увесь дешевий газ, його ціни теж зростуть.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.