Загадкова загибель трирічного Муси Сулейманова в Криму: що відомо

Муса Сулейманов – трирічний син кримськотатарського активіста Руслана Сулейманова, який понад рік перебуває під арештом в Росії, – загинув за загадкових обставин.

Окупаційна влада півострова звинувачує батька хлопчика в причетності до організації “Хізб ут-Тахрир”, яку в Росії вважають терористичною. Кримські татари та українська влада називають чоловіка “політичним в’язнем”.

Маленький Муса, наймолодший з трьох дітей Сулейманових, зник 24 липня. Востаннє його бачили ввечері в пісочниці біля будинку, де він жив з мамою у селі Строганівка Сімферопольського району.

До пошуків хлопчика долучилися волонтери, громадські організації, а також так звані правоохоронні органи анексованого Криму. Всього в операції взяли участь понад 3 тис. людей та майже сто одиниць спецтехніки.

Тіло хлопчика знайшли вранці 26 липня у вигрібній ямі поруч з домом.

Офіційна версія та нестикування

Пізніше так званий слідчий комітет РФ в Криму повідомив: криміналісти встановили, що дитина померла від утоплення в ямі.

“Ознак кримінальної смерті не виявили. Час настання смерті відповідає часу його зникнення”, – йдеться в повідомленні пресслужби.

Втім, офіційна версія викликає багато запитань, переконаний Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

“Меджліс кримськотатарського народу готовий сприяти в залученні необхідних фахівців і юристів з метою встановлення об’єктивних причин і обставин, що призвели до смерті Муси Сулейманова”, – запевнив Чубаров в Facebook.

Запитання до слідства оприлюднив Айдер Муждабаєв, заступник гендиректора кримськотатарського каналу ATR.

Він, зокрема, зазначив, що вигрібна яма, у якій знайшли хлопчика, весь час була закрита та притиснута камінням. Саме для того, щоб туди ніхто не провалився.

“За логікою, така мала дитина фізично не могла туди потрапити аж ніяк. Тим більше — потім стрибнути туди й “за собою” закрити кришку таким чином, щоб не було нікому помітно”, – вважає він.

Яму кілька разів оглядали під час пошуків, але саме тому, що вона була щільно закрита, ніхто не думав, що дитина може там бути.

Лише коли майже дві доби пошуків не дали результату, яму відкачали і на дні знайшли тіло хлопчика.

“Через це я не вірю “офіційній” версії окупантів про те, що наш хлопчик просто потонув сам. Звісно, усе може статися в житті. Звісно… Але збіг наведених фактів примушує думати, що хлопчика було вбито”, – вважає Муждабаєв.

На його думку, метою вбивства може бути тиск на батька, який, за словами Муждабаєва, “відмовляється свідчити проти себе та інших кримців”.

Резонанс
Трагічна загибель хлопчика викликала не тільки хвилю обговорення в соцмережах, але також і міжнародний резонанс.

Зокрема ввечері 26 липня, під час розмови з президентом Росії Володимиром Путіним Володимир Зеленський “підняв питання звільнення кримського татарина Руслана Сулейманова через трагічну загибель його трирічного сина”, повідомила пресслужба українського президента.

На похорон хлопчика, який проходить 27 липня, зібралися тисячі людей, повідомляє канал ATR, який веде зі Строганівки пряму трансляцію.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.