«Якщо хтось сів за кермо напідпитку, то він «красавчик»»: юрист зробив резонансну заяву

Кандидат юридичних наук Сергій Войченко пояснив, чому українці свідомо нехтують законом і сідають п’яними за кермо.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Це доволі складне питання, бо сама проблема є комплексною. Це більше проблема суспільства, а не працівників поліції.

Насправді, це внутрішнє відчуття і ставлення людини до керування транспортним засобом напідпитку. Також тут грає роль ставлення суспільства до самого факту нетверезого водіння. Люди вважають, що якщо хтось сів за кермо напідпитку, то він «красавчик», бо «не боїться». Люди кажуть щось на кшталт «а що ж йому тут їхати, всього 10 км?». Тобто у першу чергу причиною таких порушень закону є відсутність внутрішньої культури у людей. Якби людина, яка планує сісти за кермо у нетверезому стані, піддавалась суспільному осуду, то кількість таких водіїв би зменшилась щонайменше на 80%. Наведу приклад: колись журналісти провели експеримент, під час якого у центрі Києва поставили автівку і актор зображав п’яного водія, який намагався сісти в машину і поїхати. Так от, більшість людей пройшло повз. Лише дехто спробував підійти до нього, аби поговорити, і лише одиниці спробували зателефонувати до поліції. Так само й офіціанти, які носять спиртне, а потім бачать, що їхні клієнти сідають за кермо. Вони теж переважно ігнорують подібні випадки, а за кордоном про таких громадян обов’язково повідомили б у поліцію», – сказав Сергій Войченко.

«Також варто сказати, що у нашому суспільстві існує абсолютна зневага до правоохоронних органів і відсутність авторитету держави та працівників поліції. Це пов’язано не лише із тим, що в Україні невдало провели реформу, це ще й події, пов’язані із Майданом. У нас майже кожен, кого зупиняють на дорозі, починає сваритись із поліціянтами, щось доводити і так далі. З іншого боку, і рівень підготовки поліцейських також залишається доволі низьким», – додав юрист.

«Крім того, варто ще згадати й про те, що у нас була в цілому знищена система ДАІ. Про її ефективність можна сперечатись і дискутувати, але вона мала певні права, яких зараз бракує поліції. Наприклад, одного разу, першого січня з самого ранку я їхав по проспекту Перемоги і мене просто зупинили, щоб я «дихнув». І у цьому немає нічого ганебного, я їду зранку після Нового Року, тверезий і це нормально, що мене просять пройти тест на стан алкогольного сп’яніння. Так, ти витрачаєш 5 хвилин свого часу, але тут не варто створювати конфлікт. Ти учасник дорожнього руху, якщо ти тверезий, то для чого тоді обурюватись? Якщо наступний, кого зупинять, буде п’яний, то він вже не наробить біди», – підсумував він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.