Оксфордська вакцина від коронавірусу дає результат-вчені

Велика Британія вже замовила 100 мільйонів доз вакцини.

Вакцина ChAdOx1 nCoV-19, розроблена Оксфордським університетом, дає результат у боротьбі з COVID-19 і викликає ефективну імунну відповідь.

Про це повідомляє BBC.

Результати випробування вакцини за участю 1 077 людей показали, що вони виробили антитіла та лейкоцити, які можуть боротися з коронавірусом.

Водночас попри те, що висновки надзвичайно перспективні, все ще зарано говорити про те, чи достатньо цього для того, щоб запропонувати захист і проводити більше випробувань.

Оксфордська вакцина виготовлена з генетично сконструйованого вірусу, який викликає звичайну застуду у шимпанзе. Вона була сильно модифікована, тому не може викликати інфекції у людей, повідомляють вчені.

Вчені розробили вакцину, передавши генетичні вказівки щодо “білка” коронавірусу – найважливішого інструмента, який він використовує для вторгнення в людські клітини – до вакцини, яку вони розробляли. Це означає, що вакцина нагадує коронавірус, і імунна система може навчитися його атакувати.

Вакцину вважають безпечною, але є побічні ефекти. Так, у 70% людей під час випробування розвинулася лихоманка або головний біль. Як стверджують дослідники, з цим може впоратися парацетамол.

“Ще багато роботи потрібно зробити, перш ніж ми зможемо підтвердити, чи допоможе наша вакцина в боротьбі з пандемією COVID-19, але ці ранні результати дають надії”, – сказала професорка з Оксфордського університету Сара Гілберт.

Нагадаємо, потенційну вакцину, що розробляється в Оксфордському університеті у Великій Британії, почали випробувати на людях 23 квітня. А робота над нею стартувала ще в січні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.