Івана Купала 2020: що треба, а чого не можна робити 6 і 7 липня

Згідно з найвідомішим народним повір’ям, у Купальську ніч з 6 на 7 липня на папороті розцвітає чарівна вогняна квітка щастя, яка відкриває двері всім можливостям.

“Апостроф” зібрав найвідоміші прикмети, повір’я і заборони цього свята, традиції якого тягнуться ще з язичницьких часів.

Свято Івана Купала вважається чарівним часом, коли рослини набирають цілющих і магічних властивостей. Міфічна квітка папороті, за повір’ям, дозволяє тому, хто знайде, отримати без праці скарби, зачарувати найкращу дівчину, мати найвищий урожай. Але сміливцям, які відправляються на її пошуки, треба бути готовими до підступів нечисті, які її охороняють.

Як зустріти свято
У Купальську ніч прийнято збирати лікарські трави – зокрема, деревій, звіробій і ромашка. Пучки рослин, як обереги, розвішують по кутах будинку.

Після прибирання будинку, увечері 6 липня бажано прийти до водойми, але не купатися, а щоб відзначити свято.

Після заходу сонця на березі розпалювали величезне вогнище, через який перестрибували пари. Стрибок, здійснений без розтискання рук, обіцяв міцні відносини в майбутньому для молодої пари або хороше здоров’я для подружжя.

У цей вечір дівчата пускали по воді вінки, щоб ворожити на майбутнє весілля. Якщо сплетений з 12 різних видів рослин вінок потонув – дівчина не вийде заміж цього року, якщо відплив від берега – наречений вже поруч.

Для ворожіння також використовують квітка богатки, яку перед сном треба покласти під подушку. Бутон, який розпустилася вранці, віщував швидке весілля, а зів’ялий – навпаки.

Вмиватися або купатися в річці слід на сході сонця 7 липня. Ця процедура вважається цілющою.

Що заборонено на Купала
На Івана Купала існують заборони, порушення яких, за повір’ям, загрожує незворотними наслідками.

Оскільки в ніч на Івана Купала прокидається лісова і водяна нечисть, провести її краще в бадьорому стані.

Тому ж в Купальську ніч не можна купатися – водяний або русалка можуть втопити. Триматися подалі від води, за народною традицією, бажано вагітним, дітям і людям похилого віку.

Дівчатам під час свята бажано брати участь в іграх біля купальського вогнища – його побоюються тільки відьми.

За повір’ям, на Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати, не позичати і навіть не знаходити. Навіть велика сума грошей, знайдена в цей час, може обернутися нещастям, тому краще її не брати.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.