Чи скасують пільгові пенсії у 2021 році: чого насправді очікувати від пенсійної реформи

Днями інтернетом прокотилося резонансне повідомлення, що в Україні через брак коштів у Пенсійному фонді збираються скасувати частину пенсій. ASPI news дізнався, чи є підстави для тривоги.

Скорочення категорій пенсіонерів-пільговиків: що відбувається насправді
Нині в Україні є дві категорії людей, які мають право достроково виходити на пенсію. Одна з них – люди, зайняті на особливо шкідливих для здоров’я і важких виробництвах: наприклад, у хімічній промисловості, на шахтах тощо. У другу категорію потрапляють жінки, які народили і виховали п’ятеро і більше дітей, жінки з дітьми-інвалідами, військовослужбовці – учасники бойових дій. Всі вони мають право вийти на пенсію у 50 років.

Переглянули цей перелік і скоротили його, виявляється, ще наприкінці вересня 2019 року. Зі списку особливо шкідливих професій виключили: машиністів тельферів, зайнятих на гарячих ділянках робіт; верхових доменних печей; укладальників прокату, зайнятих на гарячих ділянках робіт.

Занепокоєння фахівців насправді викликало не скорочення категорій пільговиків, а проєкт закону щодо накопичувальних програм для них. Законопроєкт, який нині ще навіть не передано до комітетів Ради, передбачає запровадження трьох професійних накопичувальних програм для дострокового виходу на пенсію, дві з яких призначені для цих самих пільгових категорій працюючих. Низка експертів відзначили в законопроєкті низку недопрацювань, через які деякі вікові категорії пільговиків опиняються у невигідному становищі щодо накопичувальної програми. Громадськість також занепокоєна пропозицією збільшення єдиного соціального внеску на 15%, 7% та 3% для різних категорій громадян.

Звідки взялася паніка навколо браку коштів у ПФУ
Днями у ЗМІ пригадали заяву міністра соціальної політики Марини Лабезної місячної давності. У кінці травня вона повідомила, що “через 5 років співвідношення між пенсіонерами і працюючими зросте майже вдвічі”, а ситуація з внесками, яких нині “недостатньо для забезпечення необхідного рівня життя пенсіонерів” (наголосимо, не для виплати нарахованих пенсій всім пенсіонерам, а на їх гідний розмір), стане набагато гіршою, ніж зараз. Нині в країні 11,32 мільйона пенсіонерів та 13 мільйонів платників ЄСВ – джерела надходжень у ПФУ. А до 2050 року пенсіонерів буде на 2 мільйони більше, ніж працюючих.

Таким аргументом Лабезна підкріпила тезу про необхідність запровадження в обов’язковому порядку з 2021 року накопичувальних пенсій. Однак цей інструмент впроваджується в рамках пенсійної реформи, задуманої ще в нульових і затвердженої в 2017 році.

Зарплати в конвертах та неофіційне працевлаштування, яким мільйони українці задовольнялися впродовж багатьох років, призвели до того, що у 2030 році лише 40 відсотків громадян пенсійного віку матимуть необхідний страховий стаж. Страховий стаж – це кількість років, у які роботодавці сплачували за найманого працівника державі єдиний соціальний внесок. Ті, кому цього стажу бракуватиме на момент настання пенсійного віку, сплачуватимуть лише мінімальну пенсію. Накопичувальні пенсійні рахунки можуть цю проблему пом’якшити – адже людина зможе відкладати на старість сама – необхідний за законом мінімум або скільки вважатиме за потрібне.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.