Платне навчання в Україні в 2020 році: оприлюднено нові розцінки в вишах

Стала відомою мінімальна вартість контрактного навчання в кожному із 160 вищих навчальних закладів, які знаходяться в підпорядкуванні Міністерства науки і освіти України.

Повний перелік вартості навчання на контракті з кожної зі спеціальностей опубліковано на сайті МОН.

Як повідомив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний, мінімальна вартість навчання враховує доходи людей і не може бути вищою 3 середніх зарплат в області. У той же час в 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті.

“Це стосується тільки 38 найбільш популярних спеціальностей і почне діяти для студентів, які будуть надходити в 2020 році, і не вплине на тих, хто вже навчається”, – зазначив Єгор Стадний.

Серед майбутніх першокурсників нововведення торкнеться максимум 16% нинішнього набору. Серед спеціальностей, де будуть зміни, – право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій і деякі спеціальності сфери охорони здоров’я, зокрема стоматологія, фармація, педіатрія тощо.

За даними МОН, індикативна (мінімальна) собівартість навчання на контракті в 2020 році коливається між 6 і 39 тисячами гривень. У той же час майже в 100 вищих навчальних закладах мінімальна вартість контракту не буде перевищувати 20 тисяч гривень. Найбільш високу індикативну собівартість навчання встановлено в 9 вузах.

Також раніше в міністерстві повідомляли, що карантин не скасовує проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.