Вчені назвали місце з найчистішим повітрям на Землі

Доки частина Києва навесні задихалася від густого смогу і пилу, вчені з Університету штату Колорадо з’ясовували, в якому місці на Землі найсвіжіше повітря. Під критерієм “свіжості” вчені розглядали склад атмосфери без частинок речовин, створених діяльністю людини.

Згідно з результатами дослідження, які опублікували кілька тижнів тому у журналі Національної академії наук США, найчистіша атмосфера на нашій планеті дісталася південним частинам Тихого, Атлантичного і Індійського океанів, які оточують Антарктиду, пише “Новое время”.

Американські кліматологи пропливли від австралійського острова Тасманія до південних частин світового океану поблизу Антарктиди, і вимірювали кількість частинок хімічних речовин, створених діяльністю людини, в різних точках найпівденнішої частини Землі.

Вчені виміряли склад нижнього шару атмосфери, який тягнеться приблизно на два кілометри

Автори дослідження заявляють, що було складно знайти місце на планеті, в якому не помітна діяльність людини, але саме у водах навколо Антарктиди повітря було чистим і вільним від аерозольних часток, створених людиною.

“У річному повітряному бактеріальному складі у морському прикордонному шарі над Південним океаном, розташованим безпосередньо на південь від Австралії, переважають морські бактерії, що викидаються з морських бризів. Ми виявили, що повітряні бактерії були більш поширені на півночі, і набагато менше у напрямку Антарктиди”, – резюмували вчені.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.