Колеги померлого від COVID-19 лікаря: “Захисту немає, ми всі – камікадзе!”

Лікарі 10-ї міськлікарні Одеси кажуть, що їхні медпрацівники досі не отримали необхідних засобів захисту

Звістка про смерть реаніматолога одеської міської лікарні Максима Белінова швидко облетіла Україну. Поки у високих кабінетах розповідають про забезпечення медзакладів, лікарі потребують термінової допомоги.

Максим Белінов серед тих, кого врятувати не вдалося. Як повідомляє “Обозреватель”, за день до смерті лікаря його родичі звернулися по допомогу до благодійного фонду – бо не вистачало ліків.

Наприкінці березня до 10-ї міськлікарні надійшов пацієнт, два ПЛР-тести якого показали негативний результат. COVID-19 у нього був підтверджений уже посмертно.

Потім з’ясувалося, що заразився реаніматолог, який інтубував цього пацієнта з пневмонією. Тиждень лікарі інфекційної лікарні намагалися врятувати свого колегу Белінова, однак їм не вдалося.

Лікарі розповідають, що на персонал лікарень лягає шалене “вірусне навантаження”, і тому хвороба може протікати важко навіть у тих, хто не має хронічних захворювань.

“Якщо лікар під час тієї ж інтубації не перебуває у максимальному захисті (костюм, маска, щиток і т.д.), то зараження практично гарантовано. Усі ми – камікадзе! Ми стоїмо перед вибором: або годувати сім’ю, або витрачати зарплатню на захисні засоби. Ось і ризикуємо”, – кажуть вони.
Лікарі 10-ї міськлікарні кажуть, що їхні медпрацівники не отримали необхідних засобів захисту.

“Не бачили жодного медпрацівника в захисному костюмі, респіраторі і щитку. Видали якісь маски, але вони не захистять від коронавірусу. Ну і в загальному коридорі повісили бактерицидні лампи і встановили дозатори з дезінфекційними засобами. На вході в поліклініку сімейні лікарі вимірюють усім температуру і стежать, щоб усі були в масках. Ось і все”, – наголосили лікарі.
За їхніми словами, це не вирішує проблему, адже відвідувачі можуть бути заражені, але не знати про це. Єдиний варіант зберегти здоров’я і працездатність лікарів – забезпечити захисними засобами не тільки персонал опорних лікарень, а всіх.

Директорка благодійного фонду “Корпорація монстрів” Катерина Ножевнікова пригадує, як напередодні смерті Белінова до фонду звернулися його рідні.

“Родичі лікаря попросили допомогти з придбанням медикаментів для його лікування, оскільки вони не справляються. А вже наступного ранку подзвонили і сказали, що Максим помер”, – сказала вона, і додала, що ситуація з нестачею ліків – “звичайна справа”, однак чиновники про це мовчать.
“Як би страшно не звучало, у нас таке скрізь. Люди змушені докуповувати медикаменти – всі про це знають, але влада, департаменти потім рапортують, що все є, нічого не треба”, – додала пані Ножевнікова.

Її вразила інформація, що прозвучала 18 травня на засіданні оперативного штабу з COVID-19: повідомляється, що чиновники міськвідділу охорони здоров’я заявили, наче Белінов “перебував у депресії і навіть відмовився від кисневої маски”.

Катерина Ножевнікова переконана, що це не так: “Ця заява – нісенітниця! Максим до останнього розмовляв із сім’єю, з колегами. Говорив, що він вибереться і все буде нормально”.
Вона повідомила, що фонд чекає заявку від 10-ї міськлікарні, а поки відомо, що в приймальному відділенні немає респіраторів. Волонтери вже везуть допомогу медикам.

Засновниця фонду “Корпорація монстрів” додає, що спроба чиновників створити красиву картинку втомила, а реалії зовсім інші.

“Ситуація в 10-й міськлікарні – така ж, як і в інших. Ось в Одесі є лікарня водників, яка призначена госпітальною базою. Тобто там приймають ургентних пацієнтів із COVID. Але ось у людини апендицит, їй повинні зробити ПЛР-тест і тоді вже з підтвердженим COVID-19 відвезти на госпітальну базу. У нормальних країнах цей тест роблять до 6 годин, у нас – п’ять днів. Пацієнт з апендицитом буде ці п’ять днів чекати? Так, пацієнти без симптомів коронавірусної інфекції потрапляють в усі лікарні – а в них працюють лікарі без засобів захисту”, – каже Катерина.

“Тільки сьогодні (15 травня – ред.) чиновники розродилися документом, де розписаний маршрут пересування пацієнтів із коронавірусом, хто кого повинен куди везти і так далі”, – повідомила Ножевнікова про проблеми з реагуванням влади на загрози.

Виходить замкнуте коло. А без серйозного фінансування, забезпечення лікарів захисними засобами й оперативного проведення тестів ситуація буде погіршуватися.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.