Сотні мутацій: учені зробили несподіване відкриття про коронавірус

Дослідники США та Великобританії виявили сотні мутацій вірусу, що викликає захворювання Covid-19.

Але ще ніхто не встановив, що це буде означати для поширення вірусу серед населення та наскільки ефективною може бути вакцина.

Віруси мутують – це те, що вони роблять.

Питання полягає в тому, які з цих мутацій насправді роблять щось, щоб змінити тяжкість або інфекційність захворювання?

Попередні дослідження США показали, що одна конкретна мутація – D614G – стає домінуючою і може зробити захворювання більш інфекційним.

Його ще не розглянули інші вчені та офіційно опублікували.

Дослідники з Національної лабораторії Лос-Аламоса в Нью-Мексико відслідковували зміни до “шипу” вірусу, що надає йому характерної форми, використовуючи базу даних під назвою “Глобальна ініціатива щодо обміну всіма даними про грип” (GISAID).

Вони відзначили, що, здається, є щось щодо цієї конкретної мутації, яка змушує її швидше рости – але наслідки цього ще не ясні.

Дослідницька група проаналізувала дані Великобританії від хворих на коронавірусом у Шеффілді. Хоча вони виявили, що люди з такою мутацією вірусу, схоже, мають більшу кількість вірусу у своїх зразках, вони не знайшли доказів того, що ці люди хворіли або довше перебували в лікарні.

“Мутації – не погана річ”
Ще одне дослідження університетського коледжу Лондона (UCL) виявило 198 повторюваних мутацій вірусу.

Один з його авторів, професор Франсуа Блу, сказав: “Мутації самі по собі не є поганою справою, і немає нічого, що дозволяє припустити, що SARS-CoV-2 мутує швидше або повільніше, ніж очікувалося.

“Поки що ми не можемо сказати, чи стає SARS-CoV-2 більш-менш смертельним та заразним”.

У дослідженні з Університету Глазго, яке також аналізувало мутації, сказано, що ці зміни не становлять різних штамів вірусу. Вони зробили висновок, що в даний час циркулює лише один тип вірусу.

Моніторинг невеликих змін у структурі вірусу важливий для розуміння розробки вакцин.

Візьміть вірус грипу: він мутує так швидко, що щороку доводиться коригувати вакцину, щоб справлятися зі специфічним штамом в обігу.

Розробка ліків
Багато вакцин Covid-19, які зараз розробляються, націлюють на характерні шипи вірусу – ідея полягає в тому, що отримання вашим тілом розпізнавання унікального елемента шипа допоможе йому боротися з усім вірусом. Але якщо цей сплеск зміниться, розроблена таким чином вакцина може стати менш ефективною.

На даний момент це все теоретично. Вчені поки не мають достатньо інформації, щоб сказати, що означатимуть зміни геному вірусу.

Доктор Люсі ван Дорп, співавтор дослідження UCL, заявив, що можливість аналізу великої кількості вірусних геномів може бути “неоціненною для зусиль з розробки наркотиків”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.