ЄС має намір запровадити Covid-паспорт: як це вплине на безвіз з Україною

Впровадження Євросоюзом Covid-паспорта з довідкою про відсутність зараження коронавірусом не повинне ускладнити безвіз України з країнами ЄС.

Про це розповів віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадим Пристайко.

– ЄС дійсно обговорює питання введення Covid-паспорта, тому що один з членів ЄС його підняв. І навіть не один. Є рекомендація ВООЗ, яка не рекомендує вдаватися до таких дій. На сьогоднішній день уряд поділяє те, що рекомендує ВООЗ. Бо можна отримати паспорт, а завтра десь у тролейбусі дорогою додому підхопити вірус. Більш того, ситуація ускладнюється тим, що фіксуються випадки повторного зараження коронавірусом, зокрема, в Китаї. Тому, наскільки такі заходи ефективні – це важливе питання, на яке, я впевнений, ні у Греції, ні в ЄС немає відповіді, – сказав він.

Пристайко вважає, що паспорт може бути чимось на зразок медичних страховок, наявність яких вимагається від кожного туриста.

Багато тропічних країн, наприклад, вимагають від в’їжджаючих показати список щеплень. Думаю, щось близько до цього в остаточному документі ЄС і буде. Але я точно не припускаю, що безвіз з Україною буде якимось чином ускладнений, – додав він.

Раніше Пристайка уповноважили вести переговори з європейськими країнами, які мають намір офіційно запросити українських заробітчан на сезонні роботи. Він провів кілька телефонних розмов з чиновниками країн ЄС з приводу формування єдиного ефективного механізму для надання такої можливості українцям, які бажають працювати за кордоном.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.