Змінами до бюджету знімають 300 мільйонів на підвищення кваліфікації вчителів

Голосування за зміни до бюджету – це про гальмування прогресивних змін – Інна Совсун
Народна депутатка, голова підкомітету з питань освіти та позашкільної освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Інна Совсун повідомила, що сьогодні, під час позачергового засідання Уряду, змінами до держбюджету депутати зняли 300 мільйонів на підвищення кваліфікації вчителів.

“Уся моя стрічка фейсбуку обговорює помилки/обмовки в уроках вчителів Всеукраїнської школи онлайн. Так, дискусія про природу цих помилок/обмовок і того, наскільки винні у них конкретні вчителі – складна і має відбутись. Проте точно можна визнати одне: вчителям точно треба підтримка у їх професійному розвитку.

А тим часом змінами до бюджету знімають 300 мільйонів на підвищення кваліфікації вчителів.

Така сама ситуація з лікарями: коли лікарі зіткнулись з невідомою їм раніше хворобою, з них знімають гроші на професійний розвиток.

І для мене це трохи більше ніж про пріоритетність тих чи інших професій для суспільства.

Це також про розуміння природи прогресу суспільства. Я переконана, що ми ніколи не зможемо здійснити якісний стрибок без нових знань та ідей. Немає жодної країни, яка б здійснила стрибок без інвестицій у професійне зростання своїх громадян.

Зміни роблять люди. І гальмують зміни – теж люди. На жаль, голосування за зміни до бюджету – це про гальмування прогресивних змін.”

Раніше, Інна Совсун повідомляла, що планують повністю забрати програму доплат молодим вчителям, а це – 1,5 млрд.

“Отже, сьогодні бюджетний комітет приймав рішення щодо проекту бюджету, який піде в залу у понеділок.Що з фінансуванням освіти і науки?

Усього з видатків під МОН (без субвенцій на місця) забрали 6%, 1,84 мільярди, а з кількох субвенцій на розвиток середньої освіти – 3,76 млрд, або 44%.

Якщо рахувати усі кошти на освіту – то скорочення становитиме 3%.

Зокрема: забрали Фонд президента (який в принципі був і непотрібен, краще б гроші спрямували початково у інші програми) і Фонд розвитку вищої освіти (а це значить, що жодних інвестицій у розвиток університетів не буде), програму підтримки пріоритетних досліджень в університетах, гроші з програм на створення центру підготовки пілотів в НАУ і ремонт Староакадемічного, ремонт у ЛНУ і будівництво міжнародного польського центру.

Забирають майже половину (225 млн) у Національного фонду досліджень, 159 млн (більше половини) на створення центрів профтех освіти.

На НУШ лишають трохи більше 1 мільярда (знімають 361 млн), з програми «Спроможні школи» забирають дві третини.

З дрібніших урізань: забрали 59 млн з підготовки кадрів у закладах вищої освіти, у НАЗЯВО – 3,2 млн, у ДСЯО – 10 млн, 11,5 млн – з наукової діяльності вишів і 5 млн – з методичного і аналітичного забезпечення закладів освіти, більше половини грошей на олімпіади і конкурс Вчитель року (це не все, загалом кілька десятків бюджетних програм скоротили).”

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.