Дитина “згоріла” за ніч: В Україні активізувалася інфекція, що особливо небезпечна для немовлят

Коли в двомісячної донечки раптово піднялася температура, батьки відразу ж звернулися за медичною допомогою. Оглянувши дитину, лікар запідозрив у неї ознаки небезпечного інфекційного ураження. Немовля госпіталізували в реанімацію, але в лікарні крихітна пацієнтка пробула лише ніч і вранці, на жаль, померла. Як з’ясувалося, у дівчинки була менінгококова інфекція, пише газета Експрес.

Нині у Львові з ознаками ураження цим самим збудником ушпиталені ще двоє дітей до одного року. І медики не передбачають, що пацієнтів буде більше… – Менінгокок потрапляє до органiзму через слизову оболонку дихальних шляхiв і передається від зараженої людини здоровій через повітря, на відстані від півметра, — пояснила Ольга Чудінова, лікар-епідемолог міськвідділу обласного лабораторного Центру МОЗу. — Характерно, що дорослі люди, які нерідко є носіями бактерії, можуть і не здогадуватися про це, адже одним із перших симптомів у них може бути лише нежить.

– Тож у дорослих людей картина хвороби є зовсім іншою? – Так. Наприклад, майже одночасно з двомісячною дівчинкою і ще двома немовлятами у місті занедужав і 17-річний студент. Юнакові попередньо поставили діагноз ГРВІ, адже початково симптоми про це справді свідчили: температура на рiвнi 37 — 37,3 градуса, бiль голови, першiння та бiль у горлi, нежить. Лише згодом з’явилося характерне геморагiчне висипання, що має яскраво-червоний чи синюватий колiр і форму зірочок.

Щодо немовлят, то у них хвороба може розвиватися надто стрімко й перебігати надто агресивно. У дітей до року часто трапляється блискавична, тяжка форма недуги (менінгококцемія): від різкого підвищення температури, висипань — аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого упродовж однієї доби.

– Як захистити дитину від цієї недуги? – Насамперед важливо уникати можливого контакту із зараженими людьми. У зимовий сезон, коли менінгокок активізувався, особливо небажано возити дітей у громадському транспорті, відвідувати разом із ними масові заходи. Не секрет, що поряд зі здоровими там нерідко перебувають і люди з очевидними ознаками застуди, які ігнорують елементарні правила гігієни (наприклад, не прикривають рот, коли кашляють). Джерелом зараження можуть бути також зовні здорові дорослі бактеріоносії. Ну а якщо у сім’ї хтось із дорослих нездужає (навіть просто відчуває першiння та бiль у горлi, має нежить), то без захисної маски до дитини їм краще не підходити. А за можливості, до повного одужання взагалі з нею не контактувати.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.