Експерти прогнозують значне скорочення робочих місць через пандемію

Український ринок праці поступово змінюється під впливом пандемії коронавірусу. Експерти кажуть, що зараз в Україні “охолоджується” ринок праці.
Попри те, що карантин і коронавірус перекроїли ринок праці, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко стверджує, що сильного спалаху безробіття в Україні, спровокованого коронавірусом, немає. Про це йдеться на сайті Finance.ua.

crowd of businessmen with question mark. concept photo

Експерт ринку праці Тетяна Пашкіна каже, що зростання безробіття восени спричинене перш за все закриттям сезонних вакансій в готельно-ресторанному бізнесі та в агросекторі.

Також в рази зменшилася кількість вакансій для студентів і тих, хто починає кар’єру. За даними одного з рекрутингових сайтів, вони зі звичного 5-6-го місця серед кількості вакансій опустилися далеко вниз.

“Не потрібні тепер продавці, офіціанти, бариста, касири в кінотеатрах, мерчандайзери”, – уточнила Тетяна Пашкіна.

Тетяна Пашкіна прогнозує подальшу стагнацію в сфері гостинності і розваг. Висококласні фахівці, наприклад, шеф-кухарі ресторанів, ще можуть, при бажанні, знайти роботу у відділах кулінарії супермаркетів, в структурах з віддаленої доставки готової їжі, нарешті, спробувати відкрити свій “пиріжковий” бізнес.

А от іншим, зайнятим у цій сфері, краще вже зараз змінити професію, позаяк коронавірус, схоже, надовго.

Директор з розвитку бізнесу ANCOR Ukraine Андрій Данилюк також зазначив, що до кінця року ситуація на ринку праці не покращиться, бо немає передумов. Головна причина – коронавірус. Але в цілому тотального безробіття не буде.

“Пандемія і далі буде впливати на малий бізнес, який значно залежить від споживачів і не має альтернативних каналів збуту своєї продукції або послуг, таких як он-лайн. Більші виявляться готовими пережити кризу. Наприклад, великі готелі зможуть вижити, а от невеликі, швидше за за все, закриються”, – аналізує Андрій Данилюк.

На його думку, багатьом зі сфери сервісу доведеться перепрофілюватися, зайнявшись фізичною працею. Така робота завжди залишиться затребуваною. У цих умовах збільшується роль центрів зайнятості.

Аналітики Національного банку також очікують, що відсоток безробіття до кінця 2020 року сягне 10%, а не 9,5%. На 2021 рік НБУ прогнозує безробіття на рівні 9%.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.