Стало відомо, чи збережуть вчителі посаду та зарплату у разі мобілізації

Співробітників системи освіти в Україні мобілізують нарівні з іншими чоловіками. Чи це означає втрату посади та зарплати вчителем?

Стало відомо, чи збережуть вчителі посаду та зарплату у разі мобілізації – today.ua
Один із найвідоміших персонажів у фільмах про війну в історії світового кінематографа – персонаж Тома Хенкса у фільмі “Врятувати рядового Раяна”. Як ви напевно пам’ятаєте, він був шкільним учителем.

В Україні зараз вчителі також воюють на фронті та їх продовжують мобілізувати. Проте нагадаємо, що педагоги вищої, професійно-технічної та навіть середньої освіти, які працюють на повну ставку або на не менш ніж 0,75 ставки, отримують відстрочку від армії.

Законодавство зберігає за мобілізованим представником системи освіти його робоче місце. Він може повернутися до школи або гімназії після закінчення воєнного стану. Його місце роботодавець має зберегти.

Проте закон не зобов’язує його продовжувати виплачувати заробітну плату мобілізованому співробітнику. Втім вона може бути збережена, якщо роботодавець виявить таке бажання.

Нагадаємо, сьогодні на зарплату вчителя в Україні впливає багато чинників:

престижність посади, на якій перебуває вчитель;
винагорода за сумлінну працю;
надбавки за класне керівництво;
надбавки за вислугу років;
допомога на оздоровлення.
За перевірку домашнього завдання у деяких випадках педагоги також отримують надбавки.

1 січня 2024 року зарплату вчителям у державній системі освіти підняли на 10%. Планувалося також квітневе підвищення ще на 12%, проте його не прийняли.

Мінімальна зарплата для шкільного вчителя сьогодні становить 9 тисяч гривень, максимальна (для вчителів 24-го розряду) – 14 тисяч гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.