У Міносвіти остаточно визначилися із заочним навчання у вишах

У Міносвіти остаточно визначились із заочною формою навчання у вишах. Від неї мають намір відмовитись. Заочне навчання не витримує конкуренції з іншими освітніми формами і має відійти у небуття. А сучасні методи здобуття вищої освіти цілком дозволяють людям поєднувати роботу і навчання.

 

У Міносвіти остаточно визначилися із заочним навчання у вишах – today.ua
Як вчинять із “заочкою”, розповів у телемарафоні заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Заочне навчання більше пов’язано зі здобуттям “корочки”, тобто диплома про вищу освіту, каже заступник міністра. Раніше нерідко так траплялось, що людина, яка здобула вже якийсь авторитет в обраній спеціальності, не могла рухатись далі: обіймати керівні посади, робити кар’єру або взагалі втілювати якісь свої ідей. Усе – через те, що в неї не було диплома про вищу освіту.

Для таких людей було виходом саме заочне навчання: без відриву від роботи вони мали змогу здобути диплом. Звісно, про здобуті знання у 90% випадків там не йшлося. Однак тепер в Україні усе ж на перше місце виходить не диплом, а знання. Знання, яких “заочка” не дає.

“Треба розуміти, що заочна форма, на превеликий жаль, у багатьох випадках, навіть у більшості випадків – це не про якість освіти, це про отримання “корочки” у формі диплома. А ми все-таки вважаємо, що в майбутньому післяпереможної України якість освіти має бути важливіша, ніж сам диплом”, – каже чиновник.

У Міносвіти остаточно визначилися із заочним навчання у вишах

Через це був поданий законопроект щодо припинення прийому студентів на заочну та вечірню форми навчання вже з наступного навчального року. Однак згодом навздогін цьому законопроекту у Міносвіти розробили інший – про скасування заочної форми навчання. Тому попередній законопроект було вирішено відкликати з парламенту.

“У нас на черзі наступний законопроект, який має йти як урядовий, де ми пропонуємо насправді все ж відмовитися від заочної форми навчання і повністю замінити дистанційною формою, і так само гнучкою формою денної форми, так звана індивідуальна траєкторія”, – поділився чиновник.

Слід сказати, що дистанційне навчання, яке українці були змушені спробувати ще під час пандемії ковіду, підійшло багатьом здобувачам освіти. Воно не зобов’язує студента зранку стрімголов бігти на пари і досипати на лекції в аудиторії. Водночас, воно дає можливість у зручний час ознайомитися з матеріалом і навіть отримати консультацію викладача.

Отже, тепер студенти сам зможуть обирати, що їм зручніше: дистанційна, стаціонарна чи змішана форма навчання. Головне питання вищої освіти тепер буде, не де і коли її здобували, а що залишилось у головах після навчання.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...