Доповідь ООН: жінки та селяни – серед найбільш знедолених

У 100 країнах законодавство забороняє жінкам через їхню стать працювати на деяких роботах, у 18-ти країнах, якщо жінка хоче влаштуватися на роботу, вона повинна запитати дозволу у чоловіка.


Про це йдеться у висновках “Доповіді про стан людського розвитку” за 2016 рік, яку Програма розвитку ООН оприлюднила у Стокгольмі.
Найбільш вразливі жінки, мігранти і корінні народи
У доповіді показано, що майже в кожній країні деякі групи населення відчувають різні види дискримінації.
Україна та інші країни можуть зіткнутися з різким зростанням нерівності і соціальної ізоляції, якщо не захищатимуть вразливі групи населення, зазначають в ООН.
Серед тих, хто систематично потерпає від соціальної ізоляції є жінки та дівчата, сільські мешканці, етнічні меншини, люди з обмеженими можливостями, мігранти та біженці, а також ЛГБТ-спільнота.
Amnesty порівняла ситуацію з правами людини із 1930-ми
Як правило, жінки є біднішими, менше заробляють і мають менше можливостей у більшості аспектів життя у порівнянні із чоловіками, йдеться у доповіді.
Корінні народи становлять 5% жителів планети, але на їхню частку припадає 15% населення, що живе за межею бідності.
Члени ЛГБТ спільноти не можуть активно боротися за свої права. У 70-ти країнах світу статеві зносини між особами однієї статі заборонені.
Два мільярди жителів планети досі не охоплені банківськими послугами.
Проте, зазначають в ООН, з 1990 року одному мільярду людей вдалося вирватися з крайньої бідності, а розширення прав жінок стало важливим питанням.
Якщо в 1990 році в дуже небагатьох країнах законодавство захищало жінок від насильства в побуті, то зараз таких країн 127.
60% українців за межею бідності
В Україні налічується 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб, 2,8 мільйона людей з обмеженими можливостями, близько 60% живуть за межею бідності, йдеться у доповіді.
Бідність виснажує розум людини – дослідження
Згідно з даними ООН, індекс людського розвитку України займає 84-е місце серед 188 країн і територій.
З 1990 року цей індекс підвищився на 5,2 %, тривалість життя при народженні зросла на 1,3 року, середня тривалість навчання збільшилася на 2,2 року.
Результати України залишаються нижчими за середні показники країн з групи з високим рівнем людського розвитку.
Настав час усунути перешкоди розвитку, заявляють в ООН. Доповідь закликає забезпечити гідне працевлаштування та доступність основних послуг.
“За середніми показниками криється нерівність, – прокоментував Ніл Вокер, постійний представник ПРООН в Україні. – Якщо проаналізувати, що насправді стоїть за цими цифрами, стає зрозуміло, що чимало людей залишаються на узбіччі сучасних досягнень, як засвідчують показники індексу людського розвитку”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.