Ляшко анонсував рейд по школах: у кухарів шукатимуть золотистий стафілокок

У школах України проведуть перевірки. Вони будуть раптовими і стосуватимуться працівників їдалень – їх перевірять на носійство золотистого стафілокока та інших небезпечних бактерій.

У школах проведуть раптові перевірки співробітників їдалень

Приводом для перевірок стали спалахи гострих кишкових інфекцій у школах у Хмельницькому та на Сумщині, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час свого виступу на третьому регіональному форумі “Реформа системи шкільного харчування” у Дніпрі.

Ляшко зауважив, що важлива складова харчування учнів – це його безпечність. Міністр навів приклад спалаху гострої кишкової інфекції у школах Хмельницького та Конотопського району Сумської області. Там захворіли понад 120 дітей через працівників харчоблоків, які були носіями золотистого стафілокока.

За словами Ляшка, ці випадки були розглянуті на засіданні за участю першої леді Олени Зеленської та президента Володимира Зеленського.

“Ми ухвалили рішення: дерегуляція – це добре. Вільний вибір – це також добре. Але певний контроль повинен бути. Ми розпочинаємо з понеділка раптові перевірки на бактеріоносійство, зокрема, золотистого стафілокока, працівників харчоблоків загальноосвітніх закладів”, – повідомив міністр.

Він зауважив, що головна мета перевірок – побачити реальну картину. Міністр охорони здоров’я сумнівається, що з медичними оглядами все гаразд – враховуючи понад 400 кримінальних справ, пов’язаних із підробними COVID-сертифікатами та ПЛР-тестами.

“Нам цікаво зрозуміти, а як проводяться ці медичні огляди. Чи вони реально проходять, чи їх формально, для галочки, виписують у закладах охорони здоров’я”, – зазначив міністр.

Ляшко попередив, що працівників шкільних харчоблоків, у яких виявлять золотистий стафілокок чи інші небезпечні бактерії, на час лікування відсторонятимуть. А порушники, які виписують довідки без реального огляду та досліджень, матимуть “певні покарання”.

На початку вересня у школі-дитячому садку №1 Хмельницького масово отруїлися школярі. У лікарні опинилися четверо школярів, інші лікуються вдома. Загалом на навчання не вийшла близько третина учнів.

У середині вересня в Сумській області в селищі Попівка Конотопського району отруїлися діти та працівники школи І-ІІІ ступенів. До лікарів звертались зі скаргами на нудоту, блювоту, діарею, біль у животі.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.