Доглядальниці в Україні отримуватимуть до 10 тисяч гривень на місяць: у Мінсоцполітики назвали умови

В Україні доглядальниці зможуть одержувати загалом непогану зарплату, яка сягатиме до 10 тисяч гривень.

Відповідна урядова постанова, що була затверджена 6 жовтня, передбачає новий механізм оплати праці людям, які професійно доглядають за важкохворими, старими або людьми, що мають інвалідність. Таким доглядальницям, за належного професійного досвіду, виплачуватимуть зарплату. Причому, доглядатимуть вони переважно лише за однією людиною.

Дотепер, і родичі, які доглядають за своїми недужими членами родини, і чужі доглядальниці отримували однакову платню за це. Однак тепер нерідним доглядальницям за цю нелегку роботу передбачений окремий механізм оплати, розповіла глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.

“Розвиток послуги з догляду дозволить таким людям залишатися вдома, а не жити в спеціалізованих установах”, – зазначила міністр.

Загалом планується запровадити в Україні понад 20 тисяч професійних доглядальниць, які зможуть приглядати за 30 тисячами безпорадних людей.

Таким чином, кажуть у Мінсоцполітики, можна буде поступово позбутися інтернатів і притулків для людей похилого віку, в яких люди доживають у нерідних стінах. А завдяки запровадженню таких послуг, вони зможуть перебувати у рідному домі, де, як відомо, і стіни допомагають.

Професійні доглядальниці мають відповідати таким умовам:
вони повинні не мати ніякої іншої роботи, крім цієї, включаючи підприємництво або незалежну професійну діяльність;
вони також мають пройти професійну перепідготовку або підготовку з надання таких послуг.
В разі працевлаштування доглядальницею, укладається тристороння угода між нею, підопічним, якому вона надаватиме послуги, а також місцевою владою. Лише за умови існування такого договору доглядальниці виплачуватимуть компенсацію з місцевого бюджету.

Як подати заяву і необхідні документи для роботи доглядальницею?
Заяву можна подати через ЦНАП, через портал “Дія”, а також безпосередньо до міської, селищної або сільської ради.

Очевидно, до пакету документів не завадило би додати медичну довідку, а також довідку про психічне здоров’я особи, яка доглядатиме за безпорадними людьми.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.