Українцям пояснили всі етапи монетизації субсидій

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко розповів, як буде проходити монетизація субсидій.

За його словами, вона пройде в два етапи. Перший буде проводитися на рівні підприємств-постачальників послуг, а другий — на рівні споживачів комунальних послуг.

Докладніше про те, як буде проходити монетизація субсидій, що зміниться після цього, розповіла в ефірі радіостанції Голос Столиці експерт з питань соціальної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик.

«На сьогоднішній день в системі надання субсидій нема так званих «живих» грошей, а є клірингові розрахунки. Це такі взаємозаліки, тобто підписані протоколи між різними суб’єктами відносин. І тому перший етап монетизації це є дуже правильно і логічно. Його потрібно проводити на рівні підприємств, тобто щоб в цьому ланцюжку до підприємств вже почали доходити живі гроші. І він відбудеться, як мені відомо, в квітні. По закінченню опалювального періоду відбудеться перший етап монетизації і сподіваюсь, що до початку наступного періоду уряд встигне розробити всі нормативно-правові документи і відбудеться другий етап, вже безпосередньо на рівні людей», – повідомила експерт.

За її словами, зараз потрібно уточнити перелік субсидіантів, які претендують на отримання субсидії. Частково це вже здійснюється через програму верифікації Мінфіном. Потрібно буде внести зміни в законодавство, в тій частині, щоб зробити цю допомогу більш адресною.

«Справа в тому, що на сьогоднішній день є лише одна умова, за якою ви не можете отримати субсидії,це якщо ви здійснили покупку на 50 тисяч гривень і більше протягом останніх 12 місяців. На жаль, до сукупних доходів, які враховуються при отриманні субсидій, не враховуються відсотки, отримані по депозитам. Також не враховуються самі депозити та наявність кількох об’єктів. А є такі люди, які мають і кілька десятків об’єктів нерухомого та рухомого майна, а також предметів розкоші. Тобто всі ці зміни дійсно необхідно буде внести, щоб зробити цю соціальну підтримку дійсно адресною і тим, хто її потребує», – пояснила Онуфрик.

Експерт переконана, що запровадження монетизації субсидії зараз на часі, адже громадяни, які отримують субсидію, незацікавлені і немотивовані здійснювати якісь енергоощадні заходи, тобто економити енергоресурси. Це і було однією з причин реформування цієї сфери.

Нагадаємо, раніше ІА «Грушевського,5» повідомляло, від чого залежатиме розмір пенсії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.