Хірурги в Україні проводять пластичні операції безкоштовно: кому їх можуть зробити

Українські пластичні хірурги часом роблять операції безкоштовно, або за невеликі гроші. Найчастіше, ветеранам АТО та дітям.

У бійців АТО/ООС нерідко трапляються візуальні вади — немає вуха, жахливі шрами та опіки на обличчі. Здавалося, своїм захисникам мала б допомогти держава. Але вона оплачує лише ті хірургічні втручання, які рятують життя. І операції пластичні в цей список не входять. Але, є в українських пластичних хірургів негласне правило. Декому вони роблять такі операції безкоштовно, або за невеликі гроші.

То кому щастить і як допомогти самим хірургам, щоб таких операцій стало більше, йдеться 19 вересня у сюжеті ТСН.Тиждень.

Щороку пластичні хірурги збираються за круглим столом з представниками держави, тому що пластична хірургія — одна з найневрегульованіших сфер в українській медицині. Не так давно сама професія “пластичний хірург” з’явилася в нас в законодавстві. А от до списку реконструктивних операцій, які має оплатити держава, ще не дійшли. Тому усі ці роки у нас не існувало спеціальності пластичний хірург. Хоча є уточнення, спеціальність з’явилася лише на папері.

“Вже наказ є про введення спеціальності “пластична хірургія” в перелік спеціальностей, але для того щоб воно запрацювало, потрібно все це провести через Міністерство праці, Міністерство юстиції і через низку інших структур”, — пояснює пластичний хірург Київської обласної лікарні Роман Левицький.

Тобто бюрократична процедура з термінологією не дозволяє законно виділяти гроші на такі операції, або людині, яка їх проводить. Але у владі запевняють, що працюють над цим.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.