Чи дадуть США летальну оборонну зброю Україні?

У четвер член парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Ірина Фріз повідомила про те, що нижня палата американського Конгресу проголосувала за виділення Україні 150 млн доларів на оборону.


“Слід підкреслити, що документом передбачене надання Україні летальної зброї оборонного спрямування”, – додала пані Фріз.
За закон ще має проголосувати Сенат та підписати президент Трамп.
Ідея про передачу американського летального озброєння Україні періодично озвучується на різних рівнях з 2014 року. Однак, жодних протитанкових ракетних комплексів Javelin чи іншої летальної зброї Київ так і не отримав.
Чи може ситуація змінитися зараз – про це ВВС Україна поспілкувалися з аналітиком Інституту світової політики Миколою Бєлєсковим.
Ризики ескалації


ВВС Україна: Що може означати попереднє рішення нижньої палати американського парламенту? Чи є воно принципово новим для України?
Микола Бєлєсков: У документі про оборонні витрати США на 2017 рік дійсно закріплені 150 млн дол. і передбачена можливість, що на цю суму може проводитися постачання оборонного летального озброєння. Але не ПЗРК (Переносних зенітно-ракетних комплексів. – Ред.)
Для Німеччини і Франції постачання Україні летального оборонного озброєння, ракетних комплексів Javelin чи TOW-2 – че “червона лінія”.
Микола Бєлєсков, аналітик Інституту світової політики
Така практика була і у попередні роки. Оборонний бюджет 2015-2016 років теж закріплював можливість постачання летального оборонного озброєння Україні.
Однак, цього не траплялося – те, що закладають можливість, ще не означає, що рішення про передачу озброєнь буде зрештою ухвалене.


ВВС Україна: Чому ж рішення не ухвалювали?
М.Б.: Тому що такою була політика Барака Обами. Він вважав, що передача летального оборонного озброєння лише погіршить ситуацію, адже розв’яже руки РФ. Дасть їй легітимне виправдання для ескалації на Сході України.
(Кремль офіційно заперечує участь своїх військових у конфлікті на Донбасі, однак визнає присутність там російських добровольців. – Ред.)
Крім того, це призвело б до суперечностей між США та європейцями. Для Німеччини і Франції постачання Україні летального оборонного озброєння, ракетних комплексів Javelin чи TOW-2 – че “червона лінія”.


Коли про це вперше всерйоз заговорили у лютому 2015 року, то Меркель одразу поїхала до Вашингтона і дала зрозуміти Бараку Обамі, що таке рішення призведе до ескалації конфлікту на сході України Російською Федерацією, і у цьому будуть винні Сполучені Штати.
Через ці дві причини летальне оборонне озброєння не передавалося Україні, хоча низка аналітичних центрів і впливових американських військових експертів виступали за передачу.
З іншого боку, з огляду на те, що більшість всіх жертв у російсько-українському конфлікті спричинило поєднане використання БПЛА (Безпілотників. – Ред.) та реактивних систем залпового вогню, Україні більше потрібні контрбатарейні радари AN/TPQ-36 Firefinder (Рухома радіолокаційна станція вистеження пострілів артилерії та ракетних пусків, яка дозволяє вести вогонь у відповідь. – Ред.) а не системи Javelin.
ВВС Україна: Київ вже отримував схожі радари?
М.Б.: Саме таких передали шість одиниць. Більше Україна отримала протиміноментих радарів AN/TPQ-49 – до двох десятків.
От ці шість одиниць для лінії фронту у декілька сотень кілометрів – це українське командування було дуже далекоглядним і знало, де будуть обстріли.
Низькі шанси


ВВС Україна: Чи є шанси, що зараз все ж Вашингтон надасть Києву летальне оборонне озброєння?
М.Б.: Близькі до нуля.
По-перше, з платформи Республіканської партії прибрали тезу про можливість передачі Україні летальних озброєнь у випадку перемоги Дональда Трампа.
А якщо зброї не дала адміністрація Барака Обами, яка мала більш сформований курс щодо України, то нова влада США ще не визначилася зі стратегією.
Єдиний шанс, що Україні передадуть летальне оборонне озброєння – величезна ескалація конфлікту на Донбасі
Микола Бєлєсков, аналітик Інституту світової політики
Адміністрація Трампа ще не визначилася з політикою щодо РФ та російсько-українського конфлікту – незважаючи на позитивні заяви.
Тому очікувати якихось конкретних кроків без загальної стратегії дуже сумнівно. А тим більше таких специфічних дій, як передача систем Javelin.
Команда Трампа ще повністю не сформована. У міністерстві оборони США поки немає 160 ключових функціонерів, вищих посадовців.
Тому важко говорити про якусь специфічну політику. Поки що її не буде.
Єдиний шанс, що Україні передадуть летальне оборонне озброєння – величезна ескалація конфлікту на Донбасі. Однак і тоді 100-відсоткових гарантій немає.
ВВС Україна: Згаданий оборонний бюджет розрахований до жовтня 2017 року. До того часу політика Трампа вже може сформуватися?


М.Б.: Важко прогнозувати.
У принципі, вона формується повільніше, ніж вісім років тому у Барака Обами.
Що могли б дати?
ВВС Україна: Якщо не летальне озброєння, то все ж що Україна може отримати від США? Раніше передали безпілотники Raven RQ-11B, але потім з’явилися повідомлення про їхню неефективність.
М.Б.: Вони неефективні в умовах радіоелектронної боротьби, яка є сильною стороною РФ.
(Росія заперечує передачу озброєнь і військової техніки сепаратистам на Донбасі. – Ред.)
ЗСУ отримали непридатні дрони Raven через некомпетентний запит – радник Генштабу
У лютому 2015 року була цікава доповідь, у створенні якої взяли участь екс-посли США в Україні і Гербст.
Якби Україна отримала той пакет допомоги, що там прописаний – зокрема достатню кількість контрбатарейних радарів, оперативних розвідницьких систем з великим радіусом дії і засобів радіоелектронної боротьби – то це у поєднанні з українськими системами озброєння могло б створити необхідний ефект стримування.
Навіть без Javelin.
Відомо, що Україна просила близько 80 цих пускових установок і 420 ракет. Вони б радикально ситуацію не змінили. Але дали б Росії можливість виправдати будь-яку агресію.
А якби передали не шість, а кілька десятків протиартилерійських радарів з більшим радіусом дії – AN/TPQ-37 – то це б повністю покривало радіус дії “Градів” і дало б можливість визначати, звідки йдуть обстріли, ефективно їм протидіяти…


Також Україні необхідно більше систем закритого зв’язку і засобів радіоелектронної боротьби, для протидії безпілотникам супротивника.
Це б значно збільшило потенціал і резистентність ЗСУ.
Але США вирішили передати Україні радари з меншим радіусом дії. А більш ефективних, як зазначалося, надали лише шість одиниць.
При тому, що в американській армії ці радари вже списуються.
І були приклади, коли американці, наприклад, під час виведення військ з Афганістану, просто безкоштовно передавали техніку іншим країнам.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.