Якого кольору полуниця на цьому фото? Підказка: ні, не червоного

Цю фотографію полуничного торта активно обговорюють в інтернеті. Чому?
На перший погляд перед нами просто знімок поганої якості – можливо, автор переборщив з фільтрами.


Насправді ж все трохи складніше: справа в тому, що на картинці повністю відсутні червоні пікселі – що не заважає нам бачити червоні ягоди.
Червоний колір полуниці існує лише в нашій уяві: розум обманює нас, оскільки ягоди зображено на блакитному тлі.
У різному освітленні речі і кольори виглядають по-різному – наприклад, під офісними люмінесцентними лампами денного світла або ж у м’якому освітленні вітальні.
Однак наш мозок самостійно вносить поправки в зображення, щоб ми раніше бачили полуницю червоної, незалежно від того, де і за яких обставин ми її їмо.
Ця особливість людського сприйняття називається “цветопостоянство”.
“Ваш мозок каже: “Джерело світла, в якому я бачу ці клубничины, додає їм певної синяви, так що я автоматично видалю синю складову з кожного пікселя”, – пояснює експерт в області кольоросприйняття Бевіл Конвей в інтерв’ю сайту Motherboard.
“А коли ви берете сірі пікселі і видаляєте синяву, в результаті зображення починає здаватися вам червоним”, – пояснює Конвей.
Звичайно ж, ми знаємо про те, що полуниця повинна бути червоною. І це також допомагає розуму скорегувати колір зображення.
Першим фото полуничного торта опублікував Акийоши Кітаока.

Потім до обговорення долучився Метт Ліберман, виклавши в “Твіттері” злегка видозмінені картинку, яка, тим не менш, також не містила червоних пікселів.

Багато відгукнулися на пост Метта, додавши до його картинці для порівняння сірі прямокутники. Карсон Мелл взяв зразки кольору з декількох місць, які здаються нам червоними, і помістив їх на білий фон.

“Я взяв кілька кольорів, які здаються найбільш “червоними” місцями полуниці, і наклав їх на білий фон справа”

А Тім Хаттон додав сіру смугу прямо на клубничины.

Сірий колір стає більш очевидним, якщо ви розглянете кожну ягоду окремо від решти картинки (наприклад, закривши фон на фото руками).
Багато хто пам’ятає, як у 2015 році інтернет розділився на два табори, люто сперечалися між собою, якого ж кольору плаття: синьо-чорне або біло-золоте.
Виглядають червоними сірі клубничины мають дещо інше пояснення, однак і в тому і в іншому випадку мова йде про кольорокорекції, до якої вдається наш розум в залежності від типу освітлення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.