“Не забувайте, де справжні друзі”. Перед самітом Україна – ЄС Порошенко дав поради Зеленському

6 жовтня президент України Володимир Зеленський відправиться на саміт Україна – Євросоюз. У зв’язку з цим п’ятий президент України Петро Порошенко пояснив Зеленському, що ЄС – це “не банкомат, а принципи”.

П’ятий президент України, народний депутат від “Європейської солідарності” Петро Порошенко закликав президента України Володимира Зеленського на саміті Україна – Європейський союз не забувати про справжніх міжнародних партнерів.

Про це Порошенко заявив в опублікованій 5 жовтня статті для “Європейської правди”.

“Не забувайте, де справжні друзі України. І пам’ятайте, де недруги. Останні тільки і чекають, щоб Україна втратила підтримку Заходу, ЄС і США і сповзла в обійми північного сусіда. Тому дуже важливо в Брюсселі зробити все для зміцнення довіри з лідерами ЄС. ЄС – не “зовнішній керуючий”, а наш майбутній будинок. ЄС – це дійсно не банкомат, а принципи”, – написав п’ятий президент України.

Він зазначив, що в Брюсселі з Зеленським будуть говорити “справжні союзники України”, які вболівають за її незалежність, суверенітет, територіальну цілісність і економічне процвітання.

“Перша і основна задача делегації – дати” нове дихання “проукраїнської європейської коаліції, відновити проукраїнський драйв в Євросоюзі. Під час саміту повинна голосно прозвучати ідеологія європейської єдності та солідарності з Україною. Солідарності у боротьбі з агресором і у впровадженні складних і комплексних реформ”, – пояснив Порошенко.

Він вважає, що зараз “час уявити союзникам свою стратегію щодо встановлення миру на Донбасі і деокупацію Криму”, а також скоординувати посилення політичного та санкцій тиску на Росію.

“Кремль не можна вмовляти, на що вже витрачено півтора року”, – підкреслив експрезидент.

У Брюсселі 6 жовтня запланований 22-й саміт Україна – ЄС. Він повинен був пройти влітку, але через пандемію коронавіруса був відкладений на 1 жовтня. Однак 22 вересня стало відомо, що президент Європейської ради Шарль Мішель, який повинен був бути присутнім на цьому саміті, пішов на самоізоляцію через контакт з людиною, що заразилися коронавірусів.

Очікується, що на саміті підпишуть низку угод, спрямованих на поглиблення європейської інтеграції України.

Попередній, 21-й, саміт відбувся 8 червня 2019 року в Києві. За підсумками саміту було підписано п’ять угод на загальну суму € 126,9 млн, які Україна виділить ЄС.

Саміти Україна – ЄС проводяться щорічно з 1997 року. Зустрічі по черзі проходять в Києві і Брюсселі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.