Українцям готують нові правила установки газових лічильників

Згідно з новим законопроектом, газівники не зможуть відключати будинки, мешканці яких проти загальнобудинкових лічильників.
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5722, який вносить кілька змін в правила установки приладів обліку для населення. Зокрема, він доповнює чинне законодавство трьома новими пунктами:

Загальдомовий лічильник газу повинен встановлюватися тільки за згодою всіх власників багатоповерхового будинку.

Індивідуальні лічильники українці зможуть ставити за свої гроші в рахунок майбутньої оплати за газ.

Постачальники не мають права припиняти подачу газу в багатоповерхівки, навіть якщо власники не дадуть згоди на установку лічильника.

Такі правки, з точки зору авторів законопроекту, необхідні для того, щоб прибрати різночитання чинного законодавства – на сьогодні закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» не уточнює які саме лічильники мають бути встановлені – загальнобудинкові або індивідуальні.

Користуючись цим, комунальники почали масово встановлювати в багатоповерхівках загальнобудинкові лічильники замість індивідуальних. Вигода для постачальників газу очевидна – вони змушують людей платити з розрахунку загального споживання газу будинком, а не за той обсяг, який пішов в конкретну квартиру. При цьому мешканців ніхто не питає чи згодні вони на загальдомовий лічильник, а якщо ті відмовляються, то газовики загрожують відключенням будинку від газопостачання.

Індивідуальний квартирний газовий лічильник під ключ (розробка проекту, обладнання, установка) коштує близько 3-4 тисяч грн. При цьому, як заявляють експерти, дозволяє скоротити платіжки на 15-20%, а то і на третину.

Можливість встановити індивідуальний лічильник дозволить жителям не чекати милостей від компаній-постачальників послуг, особливо, якщо Кабмін розробить дієву схему компенсації вартості установки індивідуального приладу обліку в рахунок майбутньої оплати за газ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.